انتشار لیست 100 شرکت برتر؛
ومعادن باز هم خراب کرد
همایش شرکت های برتر ایران (IMI100) توسط سازمان مدیریت صنعتی هر سال برگزار و به بررسی و رتبهبندی 100 شرکت برتر کشور بر اساس معیارهایی همچون فروش، سودآوری، بهرهوری و اشتغالزایی میپردازد.
بیست و هفتمین دوره این همایش که یکم بهمن ماه 1403 برای بررسی و رتبه بندی 100 شرکت برتر در سال مالی 1402 برگزار شد، نکات قابل تاملی در خصوص عملکرد چند شرکت بزرگ ارائه کرد.
یکی از شرکت هایی که در این رتبه بندی، در جایگاه شصت و چهارم لیست 100 شرکت برتر از لحاظ میزان فروش/درآمد ایستاد و به سبب ضعف های مدیریتی در چند وقت اخیر با انتقادات زیادی مواجه شده، شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن) است.
“ومعادن“ که در سال 1401 مجموعا 20 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده بود، در سال 1402 این رقم را با افزایش حدودا 60 درصدی به 32 هزار میلیارد تومان رسانده که در همین بازه، صرفا قیمت دلار 50 درصد رشد به ثبت رسانده است.
البته باید در نظر داشت که بخش عمده ای از همین درآمد 32 هزار میلیارد تومانی که با توجه به ارزش بازار و عملکرد سایر شرکت ها و نهادهای مالی هم تراز و به مراتب کوچکتر از “ومعادن“ رقم مطلوبی محسوب نمی شود، توسط شرکت هایی همچون همچون شرکت صنعتی و معدنی چادرملو، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، سنگ آهن گهر زمین، شرکت ملی صنایع مس ایران و … ایجاد شده که شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات سهامدار غیر کنترلی آن ها محسوب می شود و صرفا از عملکرد آن ها در صورت های مالی تلفیقی خود متاثر می شود و عملا هیچ دخالتی در روند مدیریتی و درآمدزایی آن ها ندارد.
نگاهی به عملکرد شرکت هایی که “ومعادن“ در مدیریتشان دخالت داشته نشان می دهد که اگر “ومعادن“ دخالتی در اداره شرکت های مذکور داشت، سرنوشتی مشابه آنچه پروژه های ناتمام بی شمار “ومعادن“ دارند نصیب “کچاد“، “کگل“، “کگهر“، “فملی“ و … می شد و از همین درآمد 32 هزارمیلیارد تومانی هم خبری نبود.
در ادامه بررسی فهرست 100 شرکت برتر بر اساس معیار فروش/درآمد، نکات مهم دیگری در خصوص عملکرد “ومعادن“ تحت مدیریت اردشیر سعدمحمدی و چرایی انتقادات اخیر بدست می آید.
درست در رتبه بالاتر یعنی جایگاه شصت و سوم، نام شرکت مهندسی فکور صنعت تهران با درآمد 33 هزار میلیارد تومان و رشد بیش از 80 درصدی نسبت به سال 1401 به چشم می خورد. نکته قابل تامل اما گستره فعالیت فکور صنعت صرفا به عنوان یک پیمانکار است که در زمینه مشابهی با شرکت بین المللی مهندسی ایران (ایریتک) قرار دارد. بخش قابل توجه اما جایی است که با نگاهی دقیق تر در می یابیم که بخش عمده ای از سهام ایریتک در اختیار ومعادن است و شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات سهامدار کنترلی آن محسوب می شود.
به بیان دیگر درآمد شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات و حتی رشد آن، حتی از شرکتی که در مقیاسی کوچکتر با زیرمجموعه آن یعنی ایریتک رقابت می کند هم کمتر بوده است.
البته تمام نکات این لیست به اینجا ختم نمی شود و بررسی عملکرد سایر شرکت هایی که زمینه فعالیت مشابهی با “ومعادن“ دارند، جنبه های دیگری از فاجعه مدیریتی که اردشیر سعدمحمدی در شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات رقم زده، نمایان می کند.
با پیشروی در این لیست به رتبه 62 می رسیم، جایی که شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری (وصندوق) حضور دارد. این شرکت سرمایه گذاری که زمینه فعالیت نسبتا مشابهی با ومعادن دارد توانسته با ثبت درآمد 33 هزار و 400 میلیارد تومانی در سال 1402 بالاتر از “ومعادن“ قرار گیرد. اما نکته مهم اینجاست که با نگاهی به ارزش بازار این دو شرکت سرمایه گذاری با فعالیت نسبتا مشابه، در زمان نگارش این گزارش ارزش بازار وصندوق با رقم 94 هزار میلیارد تومان، تقریبا 13 هزار میلیارد تومان از ارزش بازار “ومعادن“ کمتر است.
در رتبه 51 رتبه بندی 100 شرکت برتر از لحاظ میزان فروش/درآمدهم شرکت بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر (وکغدیر) با 39 هزار و 200 میلیارد تومان درآمد در سال 1402 حضور دارد. این شرکت که زمینه فعالیت به مراتب مشابه تری به نسبت شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با ومعادن دارد و حتی در چند شرکت بزرگ معدنی و صنعتی مشترکا با ومعادنسهام دار است، توانسته حدودا 7 هزار میلیارد تومان درآمد بیشتری به نسبت ومعادن ایجاد کند. البته همانند “وصندوق“، ارزش بازار “وکغدیر“ هم با حدود 43 هزار و 800 میلیارد تومان، حدود 62 هزارمیلیارد تومان از ومعادن کمتر است.
در رتبه های بالاتر هم نام شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی (وبانک) به چشم می خورد. این شرکت سرمایه گذاری در حالی با ثبت 61 هزار و 600 میلیارد تومان درآمد در سال 1402 در رتبه 29 لیست 100 شرکت برتر قرار گرفت که باز هم در مقایسه با “ومعادن“ با 106 هزار میلیارد تومان ارزش بازار، تنها 34 هزار میلیارد تومان یعنی کمتر از یک سوم شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات ارزش بازار دارد.
البته ارزش بازار شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات(ومعادن) که در زمان نگارش این گزارش چیزی حدود 106 هزار میلیارد تومان است، طی نزدیک به 3 سال تنها حدود 4 درصد رشد داشته است. این رشد ناچیز ارزش بازار “ومعادن“ در شرایطی است که “وبانک“، “وکغدیر“ و “وصندوق“ به ترتیب در همین بازهرشد قابل توجهی در ارزش بازار خود به ثبت رسانده اند که رشد 4 درصدی ومعادن در قیاس با آن ها عملا صفر محسوب می شود.
تامل برانگیز است چنانکه سهامدارانی که ابتدای مدیریت اردشیر سعدمحمدی اقدام به خرید سهم “ومعادن“ نموده اند، بعد از حدود 3 سال تنها 4 درصد منتفع شده اند.
“ومعادن“ در زمینه رشد ارزش بازار حتی از شرکت های مشابهی که در رتبه های پایین تری از لیست 100 شرکت برتر حضور دارند هم عملکرد به مراتب ضعیف تری داشته است. به عنوان نمونه شرکت سرمایه گذاری صدرتامین (تاصیکو) که در رتبه 74 با حدود 29 هزار میلیارد تومان درآمد حضور دارد در طی همین بازه زمانی 190 درصد رشد در ارزش بازار خود به ثبت رسانده و علی رغم 21 هزار میلیارد تومان اختلاف در ارزش بازار با “ومعادن“تنها حدود 4 هزار میلیارد تومان درآمد کمتری کسب نموده است.
نکته جالب توجه گزارش ویژه همایش شرکت های برتر ایران اما کسب رتبه اول از نظر شاخص فروش در گروه سرمایه گذاری های مالی توسط شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن) بود که منجر به دریافت لوح تقدیر ویژه از معاون اول رییس جمهور و وزیر صمت در روز همایش گردید.
فارغ از اینکه این دسته بندی با چه معیاری صورت گرفته، با نگاهی کوتاه به این لیست و زمینه های فعالیت شرکت های حاضر در سایر گروه ها همچون گروه شرکت های چند رشته ای صنعتی همچون شرکت سرمایه گذاری غدیر، شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی، شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشور، شرکت سرمایه گذاری صدرتامین و … می توان دریافت که این گروه سنخیت بیشتری با زمینه های فعالیت شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات دارد. در نتیجه با مقایسه عملکرد “ومعادن“در گروهی که بر اساس نوع فعالیت های شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات تطابق بیشتری با آن دارد، این شرکت همچنان در لیست 10 شرکت برتر گروه شرکت های چند رشته ای صنعتی قرار نمی گیرد.
همچنین با نگاهی گذرا به گروهی که “ومعادن“ در آن مورد مقایسه قرار گرفته درحالی که رتبه دوم آن یعنی شرکت گروه توسعه مالی مهرآیندگان صرفا 8 هزار میلیارد تومان درآمد به ثبت رسانده، می توان متوجه این تناقض در گروه بندی شد.
با تمام آنچه گفته شد و به گواه آمار و ارقام منتشر شده در همایش 100 شرکت برتر فاجعه مدیریتی اردشیر سعدمحمدی بیش از پیش نمایان می شود. فاجعه ای که نتیجه اشتباهات فاحشی همچون سوءمدیریت منابع مالی در راستای پیش برده پروژه ها، عدم استفاده از پتانسیل و روش های تامین مالی همچون بازار سرمایه و … است.
پتانسیل های تامین مالی که شرکت هایی همچون صبا فولاد خلیج فارس و شرکت سرمایه گذاری صدرتامین به نحو احسن اجرایی کردند. به عنوان مثال در سال گذشته صبا فولاد توانست در بزرگترین تامین مالی بازار سرمایه در فرابورس، 4450 میلیارد تومان برای پیشبرد پروژه های توسعه ای خود جمع آوری کند. شرکتی که تنها با ظرفیت تولید 1 میلیون تن بریکت گرم، هم تراز یکی از چندین پروژه ای است که اردشیر سعدمحمدی ترمز آن ها را از زمان مدیریت خود در ومعادن کشیده است.
شرکت سرمایه گذاری صدر تامین هم توانست با ابزارهای مالی متنوع، یپروژه های خود همچون طلای تفتان در استان سیستان و بلوچستان را به بهره برداری برساند و حالا هم زمزمه های پیوستن طلای تفتان به بازار سرمایه به گوش می رسد.
اردشیر سعد محمدی به عنوان مدیرعامل “ومعادن“ در طی بیش از 2 سال مدیریت بر این نهاد مالی نه تنها نتوانسته پروژه های خود را که بخشی از آن ها پیشران محسوب شده و برای صنعت کشور حائز اهمیت ویژه ای هستند، به سرانجام برساند بلکه به گواه آمارها از هیچ گونه ابزار مالی به دلایل مختلفی از جمله نبود دانش کافی و تیم مدیریتی ناشایست استفاده نکرده که همه این موارد وضعیت “ومعادن“ را به این روزهای تیره و تار کشانده است. اخبار تامینی/ انتهای پیام